Политика за користење „колачиња“

Нашата веб-страница користи „колачиња“ (мали текстуални датотеки), кои овозможуваат подобро функционирање на страницата, но и подобро искуство за Вас додека ја користите. Во согласност со Законот за заштита на личните податоци, ние ја почитуваме Вашата приватност и ги штитиме сите Ваши лични податоци што се собираат при посетата на веб-страницата.

Внимателно прочитајте ја оваа Политика за „колачиња“, истата објаснува што се тоа „колачиња“, ги опишува видовите „колачиња“ што ги користиме на веб-страницата и целите за нивна обработка за да бидете информирани за сите детали околу користењето на „колачињата“ и информациите што ги собираме за Вас и од Вас.

За повеќе информации за заштита на правата на приватност во нашата компанија, прочитајте ја нашата „ПОЛИТИКА ЗА ПРИВАТНОСТ“.

Вашата согласност за употребата на „колачињата“ од нашата веб-страница можете да ја промените или повлечете во секое време. Согласноста која ја давате важи само за: slaveska.mk

Што се тоа „колачиња“ ?

„Колачињата“ (cookies) се мали текстуални датотеки кои се испраќаат од веб-страниците што ги посетувате и се зачувуваат на Вашиот уред.

Колачињата се користат многу често од сопствениците на веб-страниците со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат Вашите активности и преференции за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и слично. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од веб-страниците што ги посетувате и да помогнат за Ваша идентификација при повторна посета.

„Колачињата“ поставени од сопственикот на веб-страницата или од давателот на услуги се нарекуваат „колачиња на првата страна“.

„Колачињата“ што се поставени од други страни, а не од сопственикот на веб-страницата, се нарекуваат „колачиња на трети страни“.

Постојани „колачиња“: овие „колачиња“ остануваат на уредот на корисникот за временски период определен во самото „колаче“. Тие се вчитуваат секој пат кога корисникот ќе ја посети веб-страницата што го има поставено тоа „колаче“.

„Колачиња“ за сесија: овие „колачиња“ им овозможуваат на операторите на веб-страниците да ги поврзат дејствијата на корисникот за време на сесијата во прелистувачот од каде што пристапува корисникот. Сесијата почнува кога корисникот го стартува прозорецот од прелистувачот и завршува кога корисникот ќе го затвори прозорецот од прелистувачот. „Колачињата“ за сесија се создаваат привремено. Откако ќе го затворите прелистувачот, сите „колачиња“ за Вашата сесија се бришат.

Како ние ги користиме „колачињата“ ?

Како и многу други веб-страници, и ние користиме „колачиња“ (cookies) од следниве причини:

  • За техничко функционирање на веб-страницата;
  • За собирање на збирни и анонимни статистички податоци;
  • За да запомниме/да се потсетиме, дали се согласувате (или не се согласувате) со нашето користење на „колачиња“ (cookies) на оваа веб-страница;

Кога ја посетувате нашата веб-страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето пребарување – како на пример IP-адресата. Понатаму, која содржина од веб-страницата сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб-страница сте биле пренасочени.

Кога ја посетувате нашата веб-страница, користиме услуга на трета страна Google Analytics за да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, при што не е овозможено Google да го открие идентитетот на оние што ја посетиле нашата веб-страница.

Каков вид „колачиња“ користиме?

Користиме постојани „колачиња“ (cookies), кои го помнат пребарувањето, односно сесијата кога корисникот ќе го исклучи пребарувачот со цел да се задржи состојбата на корисникот.

Статистички „колачиња“: Овие „колачиња“ содржат информации за бројот на нови и повторни посетители на веб-страницата, кои страници се посетени, од каде се посетени, колку време посетителите се задржуваат на одредени страници и сл. Овие податоци ни помагаат да разбереме како нашата веб-страница функционира и како би можеле да ја подобриме.

Листа на колачињата кои ги користиме на нашата веб-страна.

CookieDescription
_gaОва „колаче“ се поставува од Google Analytics и служи за да се избројат посетителите на веб сајтот и да се изработи анализа за тоа како сајтот се користи. The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_ga_J9TZXF6BTBОва „колаче“ се поставува од Google Analytics This cookie is installed by Google Analytics.
_GRECAPTCHAОва „колаче“ се поставува од Google recaptcha сервисот за да се заштити веб-сајтот од спамирање. This cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
cookielawinfo-checkbox-advertisementОва „колаче“ се поставува од GDPR Cookie Consent плагинот и се користи за да се запомни дадената согласност од корисникот, за користење на „рекламните колачиња“ Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analyticsОва „колаче“ се поставува од GDPR Cookie Consent плагинот и се користи за да се запомни дадената согласност од корисникот, за користење на „колачињата за анализи“. This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functionalОва „колаче“ се поставува од GDPR Cookie Consent плагинот и се користи за да се запомни дадената согласност од корисникот, за користење на „Функционалните колачиња“. The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessaryОва „колаче“ се поставува од GDPR Cookie Consent плагинот и се користи за да се запомни согласноста на корисникот за користење на „неопходните колачиња“. This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-othersОва „колаче“ се поставува од GDPR Cookie Consent плагинот и се користи за да се запомни дадената согласност од корисникот, за користење на „останатите колачиња“ This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performanceОва „колаче“ се поставува од GDPR Cookie Consent плагинот и се користи за да се запомни согласноста на корисникот за користење на „колачињата за мерење на карактеристиките“. This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsentRecords the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
viewed_cookie_policyОва „колаче“ се поставува од GDPR Cookie Consent плагинот и служи за да се запомни дадената согласност од корисникот. Ова „колаче“ не содржи лични податоци. The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.

Како да ги избришете или блокирате „колачињата“?

Повеќето прелистувачи овозможуваат одредена контрола на „колачињата“ преку поставките на прелистувачот. Меѓутоа, ако ги користите поставките на прелистувачот за блокирање на сите „колачиња“ (вклучително и функционалните „колачиња“), можеби нема да можете да пристапите до целата веб-страница или до одредени нејзини делови.

Промена на поставките за „колачиња“. Поставките на прелистувачот за промена на поставките за „колачиња“ обично се наоѓаат во менито „Options“ или „Preferences“ на Вашиот прелистувач. За да ги разберете овие поставки, може да Ви бидат корисни следните линкови. Во спротивно, треба ја користите опцијата „Help“ во Вашиот прелистувач за повеќе детали.

Повеќе информации. За да дознаете повеќе за „колачињата“, вклучително и како се поставени, како да управувате со нив и како да ги избришете, посетете ја веб-страницата www.aboutcookies.org или www.allaboutcookies.org.